Vidareutbildning inom säkerhetsbranschen

Funderar du på en karriär inom säkerhetsbranschen? Då kan jobbet som väktare vara något för dig – men se till att välja en utbildning som ger det där lilla extra, många inom branschen vill nämligen höja kompetensen inom yrkesgruppen.

Att arbeta inom säkerhetsbranschen är det många som vill göra och flera hemlarm- och säkerhetsföretag prisas för sina goda arbetsvillkor, tjänster och karriärmöjligheter. Men vissa inom branschen vill dock se ytterligare en kompetenshöjning inom branschen både för sin egen skull och för att höja allmänhetens förtroende för personerna inom väktaryrken.

Vill förlänga utbildningen

Något som man bland annat vill göra för att höja statusen på den här typen av yrken är att höja kraven för ordningsvaktsutbildningarna. Till Sydsvenskan säger till exempel den tidigare ordningsvakten Jenny hur hon anser att det är alldeles för lätt att ta sig igenom den grundläggande utbildningen – vilket hon menar gör att personer som kanske inte ska arbeta inom yrket slipper igenom fast att de kanske inte borde det. Vad en löning skulle kunna vara är att förlänga utbildningen som ges och inte släppa ut vakterna förrän både lärare och de själva känner sig bekväma med utbildningen. På polismyndighetens håll är man däremot inte lika kritiska till den befintliga längden på utbildningen utan anser att den räcker. Dock är det upp till varje säkerhetsbolag själva att erbjuda vidare utbildning – och de säkerhetsföretag som prisats för sina goda arbetsförhållanden och karriärmöjligheter är föga förvånande också de som erbjuder sina anställda ytterligare utbildning. Vilket kan vara något att ta efter, även från polismyndighetens håll som håller grundutbildningen.