Planera framtiden med rätt jobb

Är det dags att bege sig ut på nya jobbäventyr? Att byta jobb är motiverande och spännande, men det kan kännas lite otäckt på samma gång. Vad händer om saker och ting inte är som förväntat? Tänk om företaget i verkligheten inte visar sig uppfylla det som utmålats?

Inför steget att byta jobb, oavsett om det handlar om att skicka in en ansökan eller om tjänsten redan är erbjuden, finns det viktiga saker att tänka på. I den här artikeln presenteras tips och råd till den som vill säkerställa sig på att rätt val görs i samband med jobbyte.

Research – inte bara för företaget

söker jobbDet talas ofta om att företag undersöker både tidigare anställningar och i viss mån privatlivet hos personer som söker jobb. Faktum är att den som söker jobb bör göra samma sak, men vice versa. Det finns fler än en vinning med att göra research på företaget i fråga, dels för att vara påläst inför intervjun, dels för att se till företagets verkliga situation.

För den som vill hitta viktig fakta om ett företag är tipset att leta information online. Det finns användbara företagsregister där det går att hitta företag och se till dess lönsamhet och stabilitet. Ett enkelt sätt för att få en generell uppfattning av företagets ekonomi eftersom att det i längden påverkar en eventuell framtid i företaget. Det genererar en stor dos av trygghet när ett företag visar på stabila siffror.

  • Ekonomiska tidskrifter som DI är ett säkert tips på matnyttig läsning inom näringsliv och ekonomi
  • Företagsregister på nätet som dels bekräftar bolagsform samt anger finansiella resultat
  • Hemsida och sociala medier är företagets egna kanaler, men är värda att ta del av och jämföra med neutrala källor

Allt är inte ekonomi

I en tid då miljö och klimat är viktiga inslag i vardag och samhälle bör även dessa faktorer ingå som en del av researchen. Det handlar alltså om att se till ett företags ställningstagande när det gäller det hållbara företagandet och klimataspekten.

Finns det någon konkret utarbetad miljöplan? Verkar företaget engagera sig för att främja miljön? Känns företagets värderingar nära även på det personliga planet? Det är frågor som i längden kan spela en avgörande roll för hur pass intressant en arbetsplats är. Lönen är viktig, men det handlar även om att känna sig tillfreds och ”hemma” i ett företag.