Det är enkelt att träna under arbetstid

????????????????????????????????????????Tidigare har vi skrivit om hur bättre arbetsmiljö kan ge bättre företagshälsa, vilket du kan läsa mer om här, och idag tänkte vi tipsa om några smarta övningar att göra under arbetsdagen – som inte får dig att tappa fokus på ditt arbete!

Något som är ytterst viktigt är att inte bli helt stillasittande under en arbetsdag, och då räknas självfallet inte den korta promenaden fram och tillbaka mellan kaffebryggaren och skrivbordet. Till exempel kan man lura sig själv till att stå upp en stund varje morgon genom att höja upp sitt skrivbord varje dag innan man går hem för dagen, tipsar Carolina Eriksson som arbetar som ergonom på Scania i en intervju med tidningen LT. Ett annat tips som också tas upp i artikeln är att flytta datormusen närmare kroppen och hålla skrivbordet i armbågshöjd när man är i sittande ställning så att man inte tappar hållningen och belastar rygg och nacke helt i onödan.

Övningar att göra under dagen

  • Stå på en balandbräda – tränar både rygg och mage samtidigt som man kan stå still framför sin dator och fortsätta arbeta.
  • Ta trapporna istället för hissen – att undvika trappor tycks vara genomgående på många arbetsplatser, men låtsas att hissen är ur funktion minst två dagar i veckan så kommer du både bli piggare och må bättre.
  • Rulla axlarna – att vi blir stela i nacke och rygg under en dag framför datorn är ingen nyhet men detta går att undvika genom att rulla axlarna bakåt och sedan sträcka på dig ordentligt. I Aftonbladet tipsar man till exempel om att ta för vana att göra något liknande minst varje halvtimme så som att vinkla nacken, sträcka på sig och knyta händerna bakom ryggen.
  • Balansbollen – vi har sagt det förr och vi säger det igen, en så enkel sak som en balansboll eller pilatesboll istället för en traditionell kontorsstol hjälper dig att träna mage, rygg och balans genom att göra något så enkelt som att sitta ned och sträcka på sig
  • Sträcka ut svanken genom att luta sig fram – en dag av stillasittande tär på din rygg så när du höjer skrivbordet passa på att sträcka ut ryggen genom att hålla armarna isär som en fågel och luta dig framåt. Upprepa proceduren minst fem gånger för bästa resultat.