Ett bra kontor för alla

Hur får man ett öppet kontor att bli så trevligt och trivsamt som möjligt? Bland annat med ljuddämpare, rätt möbler och plats för både sociala aktiviteter och avskildhet.

En arbetsplats är ett ställe där människor spenderar mycket av sin vakna tid, där ska de producera, leverera och prestera. Det kräver rätt miljö som ger plats för både fokus, fika, möten och sociala tillställningar. Här på https://furnitgroup.se/kontorsmobler/ hittar du massor av designade kontorsmöbler som bjuder in till arbete och en trevlig stund på jobbet. Det är viktigt att sitta skönt vid ett skrivbord, i en skrivbordsstol liksom i en soffa med laptop. Ofta behöver ett större kontor fler arbetsytor än så.

Öppna kontor kräver tysta rum

Många svenskar vantrivs i öppna kontorslandskap, det är en plats som kan generera stress och dåligt fokus. Dessutom kan personer lätt känna sig övervakade eller iakttagna när ingen får ha ryggen fri bakom sig. Det gör att det behöver finnas rum för stillsamt fokus och tystnad, där ingen får göra höga ljud, prata i telefon eller småprata med sina kollegor. Det behöver även finnas en plats där du avslappnat kan ta en kaffe och ta ett informellt snack med en annan medarbetare, ett ad hoc-möte om du så vill. Liksom mötesrum för större, mer formella samlingar med agenda och fokuspunkter. Mer om kontorsutformning här.

I en artikel i MåBra går det att läsa om hur hälsan kan påverkas av att sitta i ett öppet kontorslandskap. På vissa företag fungerar det jättebra för den större massan, på andra blir folk sjuka av stress och får sämre fokus. Det är viktigt att alltid skräddarsy ett kontor så att det passar ändamålet, verksamheten och medarbetarna. Även om det är kostnadseffektivt att minska på antalet kontorsrum och tränga in alla medarbetare i ett och samma stora rum, med mindre skrivbord och liknande krävs det en hel del tanke för att det ska bli bra.