Mindre administration med HR-system

Administrationsbiten som medföljer när man driver företag är det få entreprenörer som tänker på när de startar sina verksamheter, speciellt när det kommer till HR-avdelningens viktiga roll. Som tur är finns det smarta lösningar som minskar administrationen kring just tidsrapporteringar, semesteransökningar och annan typisk HR-administration och det är att implementera ett smart HR-system.

Det finns flera anledningar att skaffa ett smart digitalt HR-system till företaget, men den främsta är troligtvis att tradig administration minimeras och gör att hela avdelningen kan effektivisera sitt arbete. Och är det något som trendar inom HR just nu så är det att lägga större vikt vid personalfrågor av annat slag än endast på dem som handlar om tidsapporteringar och annat administrativt. Bland annat skriver Sveriges Radio om hur det numera kanske inte är lika viktigt att medarbetarna fyller i sina frånvarolistor helt korrekt, utan i stället fokuserar man på medarbetarnas välmående för att på så vis skapa hållbara organisationer. Likaså ligger ett större vikt vid att anpassa sig till den digitala utvecklingen. Bland annat har tidningen Chef sammanställt de främsta utmaningarna inom HR som beror just på den moderna utvecklingen:

  1. Rätt talanger – att få tag på rätt person till rätt tjänst har länge varit en utmanande process för företagen men nu när man dessutom vill kunna få kompetensen när som helst och vart som helst har pressen ökat på HR-avdelningen att hänga med i utvecklingen både vad gäller att anlita rekryteringsbyråer och att annonsera ut tjänsterna på rätt plattformar.
  2. Stödet från HR – förändringarnas vindar blåser även för vad HR väntas kunna stå till tjänst med speciellt som majoriteten av företag använder olika molntjänster, big data och mobiler i sin vardag så väntas HR kunna bistå med kunskap även här om hur man minimerar skärmtid, förebygger stress och annat som kommit i takt med utvecklingen.
  3. Rörligare medarbetare – inte bara kan personer arbeta vart som helst med hjälp av modern teknik, de kan även jobba med vad som helst och är inte lika bundna till de traditionella 9-17 arbetstiderna längre, och för en HR-avdelning att hålla koll på sina mobila arbetare kan vara ett gissel, speciellt om man ännu inte implementerat ett smart digitalt HR-system.