Så ordnar du en konferens

När det är dags att planera en konferens är det många saker som du måste tänka på. Det handlar om allt som har med planering, genomförande och utvärdering att göra. Här kommer du få tips och idéer på saker som du ska tänka på när du ska ordna en konferens.

Planera, genomföra och utvärdera. Det här är de tre stadierna som du kommer gå igenom när du ska ordna en konferens, skriver tidningen Kollega. Först måste du välja konferensanläggning, skapa ett schema, bjuda in eventuella föreläsare, se till att det finns mat tillgängligt och så vidare. Sedan ska du genomföra och då kan du använda dig av den här listan:

  • Följ utsatta tider och kom ihåg att allting tar nästan mer tid än beräknat. Så ha lite marginal.
  • Var lyhörd. Är det något som inte fungerar som det ska måste du ändra det.
  • Kom ihåg att ha roligt! Om du har kul kommer det att smitta av sig på deltagarna.

När det sedan kommer till att man ska göra en uppföljning är ändå det mest effektiva att dela ut en enkät till alla som deltagit på konferensen. Om du vill tänka på miljön kan du såklart göra en digital sådan men då finns det en risk att folk inte tar del av den. Om inte du får någon feedback på konferensen är det jättesvårt att veta om den var lyckad eller ej. Alla kommer tacka så mycket när de säger hejdå, men om de verkligen är nöjda skulle du endast kunna få veta om du låter dem svara anonymt på några frågor. Det här är så himla viktigt för att du ska utvecklas som arrangör av en konferens. Om detta är något du verkligen vill hålla på med i framtiden går det inte understryka tillräckligt hur viktigt det är med utvärdering och uppföljning. Så ta tid först för att du ska komma på vilka frågor det är du vill ha svar på. Det finns många exempel på enkäter online där man kan finna inspiration. Låna så mycket du vill! Och kom ihåg att ju tydligare dina frågor är, desto tydligare kommer svaren att vara.