Glöm inte ergonomin på kontoret

Sitter du bra vid ditt skrivbord på kontoret? Att tänka på ergonomin är mycket viktigt för att undvika skador. Läs mer om det nedan!

Det är många människor som spenderar sina dagar stillasittande bakom ett skrivbord på kontoret. På så sätt undviks förvisso ett fysiskt krävande arbete, men det kan likväl leda till fysiska skador. Hemligheten är att sitta på rätt sätt och att få ordentligt stöd för kroppen.

Tillbehör som hjälper

Det är mycket du kan göra för att förbättra komforten på jobbet. Idag finns det mängder av hjälpmedel som passar den som sitter vid datorn många timmar per dag; du kan exempelvis köpa handledsskydd, en ergonomiskt utformad mus och annat som underlättar. För att spara ögonen finns speciella terminalglasögon att tillgå.

Tänk på hur du sitter

I kombination med rätt hjälpmedel är det viktigt att tänka på kroppshållningen och hur du sitter vid din arbetsplats. Försök hålla ryggen så rak som möjligt så att du inte böjer den eller nacken för mycket. När du arbetar med en datormus ska du ha den placerad framför dig, så att du sitter med böjd arm – inte utsträckt – som vilar mot bordsskivan. Det är dessutom viktigt att arbetsgivaren gör det möjligt för sina anställda att arbeta på ett korrekt sätt.

Enligt Arbetsmiljöverket ska risker med belastningsbesvär åtgärdas, där det samtidigt är

”viktigt att kontrollera och följa upp åtgärderna”.

Trots att du har rätt arbetsställning är det viktigt med variation så att du inte sitter ned hela dagen. Ta regelbundna pauser där du reser dig från din stol, går omkring i rummet och kanske passar på att stretcha. På så sätt förbättrar du blodcirkulationen i kroppen och lederna.