Populärt med annorlunda arbetsmiljöer

Allt fler får möjligheten och väljer att arbeta i andra miljöer än de klassiska som finns på kontor. Det anordnas ”jobba hemma-dagar” och hoffice. Fördelarna med att jobba hemma eller in en hemmiljö kan faktiskt vara många.

2188712-young-woman-sitting-on-sofa-using-laptop

Den nya arbetsformen Hoffice har växt starkt på senaste tiden, skriver SvD Näringsliv. Hoffice innebär att en grupp människor samlas hemma hos någon för att jobba enskilt men i samma rum. Den här arbetsformen har blivit speciellt populär bland frilansare som vill ha en annorlunda miljö att arbeta i. I dessa hemmakontor brukar det finnas möjlighet att välja mellan att sitta vid ett skrivbord, i en fåtölj eller i en soffa. Det ska alltid vara gratis att jobba i ett Hoffice och i gengäld får personen som hyr ut sitt hem stöttning av de andra på plats, både med disciplin och med arbetsgemenskap.

Anordnas speciella dagar att jobba hemifrån på

Just att jobba hemifrån och i annorlunda arbetsmiljöer har blivit mer populärt. Företaget Microsoft har till exempel sedan tre år tillbaka haft något de kallar ”Jobba hemma-dagen”. En dag per år ska alla anställda på it-företaget arbeta hemifrån, kan man läsa i Arbetarbladet. Genom den här dagen vill företaget påvisa fördelarna med en mer flexibel syn på arbetet. Hela sju av tio svenskar med skrivbordsarbete anser sig faktiskt arbeta mer effektivt hemifrån.

Många fördelar med jobb hemifrån

De senaste åren har antalet företag med anställda som jobbar på distans ökat till över 50 procent. Många företag anser att de tjänar på att låta sina medarbetare jobba där de får mest gjort. Har företaget koll på att de anställda gör sitt jobb och har tillgång till en smidig tidrapportering, kan fördelarna bli många.

  • De arbetande småbarnsföräldrarna kan anpassa sina arbetstider. Friluftsdagar, föräldraträffar och läkarbesök behöver inte skapa samma stress som när man är tvingad att arbeta på sin arbetsplats ett bestämt antal timmar. Läs mer.
  • Eftersom att man arbetar hemifrån behöver man inte ta bilen till arbetsplatsen och det gagnar faktiskt miljön.
  • De som brukar åka kollektivt behöver inte slösa tid på att trängas i rusningstider.
  • Alla som arbetar hemifrån kan planera sin dag utifrån de arbetsuppgifter som måste utföras och vad som måste göras i hemmet. De äger alltså sin dag mer än de som jobbar efter fasta arbetstider på ett kontor.