Betydelsen av fikapaus på jobbet

Många jobb innebär att det blir tidiga morgnar och långa dagar. Det kan vara slitsamt på både kropp och sinne att dag efter dag ta sig igenom samma rutin. Något som gör det aningen enklare är i alla fall den efterlängtade fikapausen.

Varför fikapauser behövs

De flesta jobb har en eller två fikapauser per dag, där arbetsplatsen brukar bjuda på gott kaffe och nåt gott fika. Ibland så kanske det till och med är en medarbetare som bakat något gott som de vill bjuda på. Fikapauser är välbehövliga då dess fördelarna är många. Exempelvis så ger de arbetarna något att se fram emot. Detta är viktigt då motivationen och arbetsglädjen ökar om du vet att det snart är något kul inplanerat. Att jobba kan vara väldigt slitsamt, vissa jobb mer än andra. Fikapauser finns då till för att ge kroppen en chans att vila och ladda upp sig inför fortsättningen av dagen. Socialt umgänge är en annan sak som fikapauser medför. Kanske har du ett arbete där du jobbar väldigt enskilt eller där du har så fullt upp att du inte hinner prata med dina medarbetare. Tack vare fikapausen får du en chans att ta del av gemenskapen på företaget. Du kan även utbyta information med dina medarbetare om ditt arbete. Fikapauser gör också så att arbetarna känner sig nöjdare med sin arbetsplats. Om de vet att de har fikapauser inplanerade varje dag så kommer de känna att de får den respekt som de förtjänar för den arbetsinsats som de utför. För få pauser, eller inga pauser alls kan istället leda till missnöjda arbetare som då kan kräva förändring eller byta arbete.

Om du är missnöjd

Om du känner att du pressas för hårt på ditt arbete utan att få tillräckligt med pauser så kan det vara brister i din arbetsmiljö. Du ska ej behöva uthärda ett jobb på ett företag som ej respekterar sina arbetare. Men det finns vissa saker du kan göra för att ta tag i problemet.

  • Tala med din chef.
  • Kontakta ditt skyddsombud.
  • Kontakta ditt fackförbund.
  • Gör en anmälan till arbetsmiljöverket.