Bättre arbetsmiljö ger bättre företagshälsa

499501-getting-fitVisst finns det mängder av anledningar att lägga högt fokus på arbetsplatsens arbetsmiljö. Att exempelvis hålla ett genomgående fokus på detta så ger man inte bara sina medarbetare en förbättrad arbetsplats utan man ökar även företagets förutsättningar att skapa bra resultat. Så arbetsmiljö är verkligen något man bör ha i åtanke!

Kanske har man hört talas om hur ergonomi faktiskt är viktigare än träning, och det stämmer verkligen. I en artikel som DN publicerade härom året beskriver man just hur en ergonomisk stol förbättrar en kontorsarbetares hälsa och psykiska välmående. Likaså skriver Helsingborgs Dagblad om vikten av att ha ett höj och sänkbart skrivbord för att kunna växla mellan sittande och stående position då just stillasittandet kommit att bli ett hot mot folkhälsan. Så om du trodde att ergonomi var en trend som snart passerat förbi, ja då trodde du fel! Det är nämligen som så att fler och fler företag har märkt hur medarbetarnas välmående är nyckeln till om företaget ska gå med vinst eller ej. Till exempel så har de företag med ergonomiska möbler kunnat uppvisa färre sjukskrivningar än de företag som inte lagt sitt fokus på detta. Men en annan nyckelfaktor som spelar in i detta är även hur mycket en medarbetare motionerar och håller igång under dagen, för något annat som blivit populärt på kontoret är nämligen pausgympa eller även motionscykling framför datorn. Exempelvis så skriver SvD om hur man på vissa företag bytt ut sina stolar mot pilatesbollar som de anställda sitter och balanserar på under dagen. Likaså har vissa arbetsplatser anlitat personliga tränare att hjälpa de anställda med att få in en daglig rutin av gympa och stretchningsövningar som de kan tillämpa direkt framför datorn samtidigt som de läser eller svarar på mail.

Tips på motion under arbetsdagen

  • Pilatesboll istället för stol – hjälper dig att fokusera på balans, träna magmuskler och rygg genom att bara sitta still och arbeta.
  • Stå upp istället för att sitta ned hela dagen – om du har ett höj och sänkbart skrivbord så utnyttja det och sitt inte med hela dagen utan växla mellan stående och sittandeposition under dagen. Till exempel kan man sitta fram till lunch och sedan stå resten av dagen.
  • Gåband eller motionscykel – på många arbetsplatser finns stora ytor att utnyttja, så varför inte installera ett gåband eller en motionscykel framför skrivbordet?
  • Morgon gymnastik – det kan vara svårt att komma igång på förmiddagarna med arbetet om man inte fått igång blodcirkulationen, så det bästa är att göra några enkla övningar innan man startar sin dag. Kanske få med hela kontoret på lite morgongympa innan först mötet?
  • Ta en promenad på lunchen – visst är det viktigt att göra rätt övningar inne på kontoret under dagen, men det är minst lika viktigt att få i sig lite frisk luft, så innan lunchen kan det vara en god idé att ta en kort promenad i rask takt.
  • Peppa varandra – det är aldrig enkelt att vara ensam om att försöka träna under arbetstid så försök få med hela företaget, eller i alla fall ditt närmaste arbetslag. Kanske kan ni allihop planera in några timmars ståtid eller kanske införskaffa pilatesbollar som ni kan turas om att använda.953980-job